Ätliga vilda växter

Hej kära vänner,

Idag behöver jag er hjälp med att förstå vad antigen and antibody diagnosis innebär? Visst är det det som man pratar om i samband med snabba test för att se om man har haft covid 19? Alltså antikroppar och immunitet? Min käre son nämnde detta i ett sms till mig imorse och jag har klurat hela dagen på det men min engelska är ringrostig och jag har ingen medicinsk utbildning. Nu tänker ni kanske att jag skulle kunna fråga honom istället för att skriva det här och fråga er, men vill inte vara honom till besvär eller att han ska tänka – ännu mer – att hans gamla mamma inget begriper. 

Dessutom så vet jag att han har en intensiv period just nu på jobbet så Olof och jag har lovat att ha barnbarnen här över helgen för lite avlastning. Vilket vi mer än gärna gör! Ska bli så roligt och mysigt att ha dem här. Tänkte att vi ska gå ut i skogen en sväng, ta vägen via ängarna ett stycke bort och lära barnbarnen lite om ätliga växter från naturens egna skafferi i det vilda. Jag fick idén igår när jag plockade in kirskål från trädgården och blandade ner i en spenatstuvning – väldigt gott och nyttigt. Kirskål är ju annars mest ogräs som sprider sig ofantligt mycket överallt, men egentligen är det ju tvärtom; tänk så mycket goda nyttigheter det växer helt av sig självt även hos oss. Så vi har låtit dem växa fritt på en bestämd plats i syfte att plocka in nu under maj när de fortfarande är spröda, sen blir de för stora och lite träiga och beska i smaken. 

Jag har plockat fram några böcker ur gömmorna och bläddrat igenom två av dem, en hälsoflora och en receptsamling med vilda växter – så inspirerande. Helt rätt årstid nu när allt slår ut. I helgen tänkte jag att vi ska plocka sånt som är lätt att urskilja och vanligt förekommande. På min lista står det: björklöv (C-vitamin, antiinflammatorisk, urinvägsinfektioner), daggkåpa (bladen är antiinflammatoriska, blommorna söt smak), harsyra (C-vitamin, fina blommor att dekorera med), kirskål (klorofyll, vitaminer, antiinflammatorisk), maskros (bra för levern, dekorativa blommor), nässla (mineraler, C-vitamin, stärker immunförsvaret), våtarv (antiinflammatorisk, mineraler, aminosyror, C-vitamin). Dessa sju olika växter torde vara lätt att hitta, rentav att flera av dem växer i trädgården (om vi inte rensar ogräs innan!). Ser fram emot detta! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *