På tal om förändringar

Jag har också börjat fundera på att sälja vårt hus och flytta närmare Göteborg. Min ena son bor i en mysig liten stad som heter Alingsås. Huset ligger endast 40 min ifrån Göteborg, så det går ju smidigt att ta sig dit, så man kan njuta av det finna med en storstad men så är Alingsås ändå en liten fin stad som inte är för liten, inte för stor. Jag kan se mig själv bo där, om jag ska vara ärlig med er allihopa.

Ska vi sälja vårt hus här får vi först börja med att hitta hur man ta bort färg från trä, för vi har några trägolv med lite olyckor på sig genom åren. Dock ska det inte vara så problematisk, det enda jag tänker på är hur lätt ett sådant flytt skulle ske och hur billig eller dyr det kan bli. Omständligt kan det också bli, speciellt i våra höga åldrar men jag känner att vårt hus ibland är för stort för oss. Alingsås skulle kunna bli ett fint läge och det är en liten fin stad, så jag har tagit reda på lite fakta om Alingsås, som du som läser kanske inte visste eller det kanske du gör, men vi får se.

Alla vi i Sverige älskar potatis och det har blivit en del av vår gastronomi. Jag tror vi äter mer potatis än ris och pasta. Så när man pratar om potatis och Sverige, så är det Jonas Alströmer som dyker upp i tankarna. Herr Alströmer, född någon gång på sent 1600-talet hade ett stort intresse för jordbruket och det är tack vare honom som potatisen kom till Alingsås och därav resten av Sverige. Det du kanske inte visste är att i Göteborg finns det statyer av den här mannen!

Alingsås är en av de äldsta städer i regionen, året 1619 fick den lilla staden Alingsås sina stadsrättigheter av den dåvarande kungen Gustav II Adolf men Alingsås har nog existerat sedan 1300-talet. Staden blev dock inte en ”riktig” stad, alltså med ett bra antal invånare förrän 1700 talet. Det var återigen Jonas Alströmer som började importera maskiner och kunskap från utlandet och öppnade ett textilföretag vid namn Alingsås Manufakturverk (detta runt 1720-talet) så staden gick från dryga 300 invånare till mer än tusen invånare. Idag beräknas staden ha mer än 40000 invånare (dock räknas detta i hela kommunen, så närliggande byar räknas som en del av Alingsås kommun. Själva stadskärna har cirka 15000 invånare)

Det var året 1724 när Jonas Alströmer för första gången anlade den första potatisodlingen, på den tiden kallade man dessa rotfrukter inte för potatisar utan de kallades ”nolor”.

Alingsås utveckling som stad kan också ha med trafiken av tågen och att Alingsås har en tågstation som öppnade redan 1857. Det är ju från den här tågstationen som idag går tåget till Göteborg. Både tåget som pendlar men även andra mer regionala tåg, som tåget mellan Göteborg och Stockholm som stannar i Alingsås.

I Alingsås finns det också en gymansieskola döpt efter Herr Alströmer. Alströmergymnasiet som erbjuder ett brett utbud av utbildningar för de unga.

På senare år har Alingsås blivit känt för ett evenemang som äger rum på hösten, mer exakt sagt under oktobermånad (eventet kan börja under de sista dagarna på september), den numera kända LIGHT IN ALINGSAS eller LJUS I ALINGSÅS. Ett event som för varje år växer och växer och tar till staden allt fler turister som njuter av konstnärliga uttryck i ljusformgivning och uppsättning. Jag själv har varit där och det är en häpnadsväckande upplevelse!

Så, där har ni lite fakta om den vackra Alingsås staden. Du kanske behöver börja tänka på att hitta bra fastighetsförmedling i Alingsås, nu när du blir sugen på att flytta dig eller, ja, du kanske ska besöka staden först innan du tar sådana beslut. Från vår del så är det mer och mer attraktiv ju mer vi tänker på det. Så, vi vill dit frågan är om vi vågar…

Det får tiden berätta för oss, nu blir det lite fika.

Hej med er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *